Themabewertung:
  • 0 Bewertung(en) - 0 im Durchschnitt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Die Diagnostik steht und fällt mit der Anamnese........
#1
So lautet die Überschrift ?hier:
http://www.aerztekammer-bw.de/25/10praxi...e/0501.pdf

..und da steht auch weiter:
>> Messwerte alleine können Allergien weder beweisen noch ausschließen.
Positive wie negative Resultate müssen stets im Krankheitsverlauf auf ihre Relevanz geprüft werden........<<

Und wie schwierig das in der Praxis ist, das können wir hier nur bestätigen!

Und auch der Autor dieses „Positionspapieres“ bestätigt - ...>> erst die Gesamtbeurteilung von Anamnese, Testergebnissen und Krankheitsverlauf lässt definitive Aussagen zu.....<<

Bei V.a. Nahrungsmittel“allergien“ z.B. wird empfohlen, mindestens 14 Tage- besser noch 4 Wochen ein Ernährungstagebuch zu führen – um dann gezielt mittels IgE- und PRICK-Test eine Bestätigung zu suchen....
Aber oben schreibt der Autor ja :
>> Messwerte alleine können Allergien weder beweisen noch ausschließen. <<
Kein erhöhter Ges.IgE oder positiver RAST auf Milcheiweiß beweist also noch lange nicht, dass dem Patienten Milch bekommt und er sich das alles nur einbildet......
......Erwachsene haben nun mal seltenst eine „richtige“ ( nachweisbare) Allergie auf Nahrungsmittel.....
......und zu Milch gehört auch noch Laktose: hier sollte eine LI ausgeschlossen/bestätigt werden......
und zwar unter Beachtung der Symptome des Patienten!!!
Selbst wenn Antikörper auf Milcheiweiß nachgewiesen werden konnten, wird empfohlen, deren Relevanz mittels einer Provokation nachzuweisen.......

In jedem Fall also dient /dienen Blutbefund(e) als ein Hinweis auf mögliche Verursacher – in? jedem Fall muss man herausfinden, ob sich unter Karenz eine Besserung des Beschwerdebildes einstellt. Wobei dann häufig noch die „am eigenen Körper gemachten Erfahrungen“ = Besserung durch Eliminierung , von den Ärzten nicht geglaubt wird, da ja kein „Beweis durch IgE-Werte „ erbracht werden konnte!


z.B.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...query_hl=1
( näher erläutert unter : http://www.lebensmittelallergie.info/thr...6#post6356 )

u.a. hier: ?http://allallergy.net/abstracts/index.cfm
13: Allergy. 2005 Jul;60(7):912-9.
Humoral and cellular responses to cow milk proteins in patients with milk-induced IgE-mediated and non-IgE-mediated disorders.
Shek LP, Bardina L, Castro R, Sampson HA, Beyer K.
Division of Pediatric Allergy and Immunology and The Jaffe Institute for Food Allergy, The Mount Sinai School of Medicine, New York, NY 10029-6574, USA.

BACKGROUND: Cow milk allergy (CMA) is one of the most common food allergies in childhood. Patients with CMA present with a wide range of immunoglobulin (Ig)E- and non-IgE-mediated clinical syndromes. Limited information is known about the specific humoral and cellular responses to cow milk proteins in these various
forms of CMA. OBJECTIVE: The aim of the study was to determine IgE, IgA, IgG1 and IgG4 antibody levels and lymphocyte proliferative responses to the major cow milk allergens in patients with IgE- and non-IgE-mediated CMA. METHODS: One hundred and forty cow milk allergic patients, 6 months to 22 years of age, were included in the study. One hundred and thirteen patients had IgE-mediated CMA, 11 had milk protein-induced enterocolitis syndrome and 16 had allergic eosinophilic gastroenteritis. Twenty-one patients without food allergy, 8 months to 18 years of age, served as controls. Serum IgE, IgA, IgG1 and IgG4 antibodies to alpha-, beta-, and kappa-casein, alpha-lactalbumin and beta-lactoglobulin were measured using enzyme-linked immunosorbent assays. For a subset of these patients, we performed lymphocyte proliferation assays to the various milk allergens. RESULTS: Patients with IgE-mediated CMA had higher specific IgE concentrations to casein compared with whey proteins (P < 0.001). In this group of patients, there was a positive correlation between IgE levels and levels of the other isotypes for all four milk proteins (P < 0.001). In general, the caseins were the more allergenic and antigenic proteins in all groups of patients. Patients with enterocolitis syndrome produced less milk protein-specific IgG4 (P < 0.05) and had a trend for higher IgA antibody levels when compared to the control group. Lymphocyte proliferative responses in all groups with CMA were significantly higher than controls (P < 0.05), although this response was similar in patients with IgE- and non-IgE-mediated CMA. CONCLUSION: There is a distinct pattern of humoral antibody response in the different forms of CMA. Patients with IgE-mediated CMA have an elevated polyisotypic response to cow milk protein. The relative lack of specific IgG4 production in patients with enterocolitis syndrome may be involved in the pathogenesis of the disease. In general, caseins appear to be the predominant allergen in patients with CMA.
PMID: 15932382 [PubMed - in process]

der hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...t=Abstract

( unter
http://www.lebensmittelallergie.info/thr...0#post6380
nachzulesen)

oder hier:

Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial in: Gut. 2004 Oct;53(10):1459-64, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query...s=15361495

Uli
Antworten


Nachrichten in diesem Thema
Die Diagnostik steht und fällt mit der Anamnese........ - von Uli - 17.07.2005, 13:30

Gehe zu: