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Orale Provokation ist mit Risiken verbunden - Uli - 11.04.2005

Allergy Clin Immunol. 2004 Nov;114(5):1164-8.
Risk of oral food challenges.

Perry TT, Matsui EC, Conover-Walker MK, Wood RA.

Department of Pediatrics, Division of Allergy and Immunology, School of Medicine, Johns Hopkins University, 600 North Wolfe Street, Baltimore, MD 21287, USA.

BACKGROUND: Oral food challenges are essential to the diagnosis of food allergy; however, little has been reported regarding the risks of performing food challenges in children with suspected food allergy. OBJECTIVE: To examine the risk and reaction severity of failed oral food challenges. METHODS: A retrospective chart review was performed on children who underwent food challenges to milk, egg, peanut, soy, and/or wheat in a university-based pediatric allergy clinic over a 7-year period. RESULTS: Of the 584 challenges completed, 253 (43%) resulted in an allergic reaction. There were 90 milk, 56 egg, 71 peanut, 21 soy, and 15 wheat failed challenges. Of patients who failed, there were 197 (78%) cutaneous, 108 (43%) gastrointestinal, 66 (26%) oral, 67 (26%) lower respiratory, and 62 (25%) upper respiratory reactions. No patients had cardiovascular symptoms. There was no difference between foods in the severity of failed challenges or the type of treatment required to reverse symptoms. All reactions were reversible with short-acting antihistamines +/- epinephrine, beta-agonists, and/or corticosteroids. No children required hospitalization, and there were no deaths. CONCLUSIONS: There are risks associated with food challenges, and the risks are similar for each of the foods studied. Given the benefits that result from a negative challenge, these risks are reasonable when challenges are performed under the guidance of an experienced practitioner in a properly equipped setting.

PMID: 15536426 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=15536426&dopt=Abstract

CAVE : Orale Provokation ist mit Risiko verbunden
Für die Diagnose einer Nahrungsmittelallergie sind orale Provokationstests unabdingbar; bisher hat man allerdings nur selten untersucht, wie riskant eine solche Prozedur bei Kindern ist.

In den USA analysierte man die Daten von Kindern, die während 7 Jahren an einer Abteilung für pädiatrische Allergologie einer Nahrungsmittel-Provokation auf Milch, Eier, Erdnüsse, Soja und/oder Weizen unterzogen worden waren.
Bei 584 Provokationen waren 253 allergische Reaktionen aufgetreten ( 43%), davon 90 auf Milch, 56 auf Eider, 71 auf Erdnüsse, 21 auf Soja und 15 auf Weizen.
197 Reaktionen betrafen die Haut, 67 die unteren und 62 die oberen Atemwege. Kardiovaskuläre Symptome wurden nicht beobachtet. In 72 Fällen waren die allergischen Reaktionen gravierend.
In allen Fällen konnte man die Symptome mit Antihistaminica ( mit oder ohne Adrenalin), Beta-Antagonisten und/oder Kortikosteroiden beseitigen.
Fazit: Orale Provokationen sind mit Risiken verbunden, die bei allen geprüften Lebensmitteln ähnlich waren. Wichtig ist ein qualifiziertes Notfall-Team vor Ort.


Uli